تاسیسات و تجهیزات شهری _ پارکینگ
تقاضای پارکینگ عبارت است از تعداد فضای پارکی که برای پارک نمودن سواری های شخصی در طول مدت توقف آنها در محدوده مورد مطالعه پارکینگ نیاز است.
سطح توقف خودرو
متوسط سطحی که برای توقف هر اتومبیل در نظر گرفته می شود، ۱۴ متر مربع است. اگر متوسط تعداد سرنشین هر اتومبیل دو نفر فرض شود، به طور متوسط، هر سرنشین اتومبیل به حداقل ۷ متر مربع از سطح شهر برای ایجاد پارکینگ نیاز دارد و چون اتومبیل وسیله شخصی است، حداقل دو جای پارک لازم دارد؛ یکی در محل سکونت و دیگری در محل کسب و کار یا محلهایی نظیر مراکز خرید و مرکز شهر.
مکانیابی فعالیتی است که قابلیتها و تواناییهای یک منطقه را از لحاظ وجود زمین مناسب و کافی و ارتباط آن با سایر کاربریهای شهری به منظور انتخاب مکانی مناسب برای کاربری خاص مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد. شاخصهای زیادی در این فرایند کاربرد دارند که استفاده از این شاخصها به اطلاعات صحیح و کامل از مکان نیازمند میباشد که پس از تجزیه و تحلیل این اطلاعات جمعآوری شده و با ارزیابی گزینههای مختلف امکان تصمیمگیری مکانی وجود خواهد داشت.
- نظریههای مربوط به حداقل کردن هزینه: تعیین مکان با تأکید بر حداقل کردن هزینههای تولیدی است.
مبنای نظریههای حداقل هزینه، کاهش هزینههای حملونقل بود که در آنها به هیچوجه به عامل تقاضا به عنوان یک عامل تعیین مکان و موقعیت جغرافیایی توجهی نمیشد.
- نظریههای مربوط به تجزیه و تحلیل بازار: تأکید بر تقاضا و عوامل تشکیلدهنده بازارهای در دسترس و حداکثر کردن درآمد. عدم توجه نظریه حداقل هزینه به تقاضا، موجب گرایش تحلیلهای تئوری به سمت تجزیه و تحلیل بازارهای در دسترس و رقابت برای توسعه و گسترش بازارها شد. طبق این تئوری، کارفرمایان اقتصادی نه تنها از طریق کاهش هزینههای تولید ( از جمله هزینههای حملونقل)، بلکه با دسترسی به بازارهای مطمئن تر و گستردهتر سعی در حداکثر کردن درآمدها داشتند.
- نظریههای مربوط به حداکثر کردن سود: ترکیبی منطقی از دو نگرش فوق است.
نظریههای مکانیابی در نهایت با اثرپذیری از رویکردهای سیستمی به مسائل، در اواخر دهه ۷۰ میلادی، سعی در تلفیق هم زمان دو نظریه سابق نمودند. در این رویکرد، فعالیتها و صنایع باید در موقعیتی جا نمایی شوند که فاصله درآمدها از هزینهها (سود) را برای کارفرمایان اقتصادی به بیشترین مقدار ممکن سوق دهد.
- نظریه سیستمی: در این رویکرد، فعالیتها و صنایع باید در موقعیتی جا نمایی شوند که فاصله درآمدها از هزینهها (سود) را برای کارفرمایان اقتصادی به بیشترین مقدار ممکن سوق دهد.
معیارهای موثر در مکانیابی پارکینگ
- فاصله از مراکز جاذب سفر عمده شامل مراکز تجاری و خدماتی، مراکز اداری، مراکز بهداشتی، مراکز فرهنگی و تفریحی، اماکن زیارتی، مراکز آموزشی و پایانه های اتوبوسرانی و تاکسیرانی.
- فاصله از معابر و شبکه های ارتباطی درجه یک (خیابان های شریانی درجه دو با خاصیت ورود و خروج به منطقه یک)، درجه دو (خیابان های شریانی درجه دو بدون خاصیت ورود و خروج به منطقه یک) و درجه سه (خیابان های محلی).
- هزینه تملک زمین
- کاربری های مناسب برای احداث پارکینگ شامل پارکینگ ها ، مدارس و فضای سبز پیشنهادی طرح تفصیلی که تا به حال اجرا نشده اند، و ساختمان های فرسوده و متروکه
روش شناسی مدیریت پارکینگ در GIS
معمولاً روش انجام مطالعات به دو دسته تقسیم میشود:
– معیار کمی ( یا معیار ترافیکی )
– معیار کیفی ( یا معیار جغرافیایی )
معیارهای کمی عبارتاند از: تأثیر جمعیت، مدت پارک، کاربری زمین، دسترسی.
گام ۱ : تعیین محدوده مورد مطالعه پارکینگ
گام ۲ : برآورد عرضه پارکینگ
برآورد تعداد فضای پارکینگ های دور از خیابان ( غیر حاشیهای)
برآورد تعداد فضای پارکینگ های خیابانی (حاشیهای)
تعیین عرضه پارکینگ
گام ۳ : برآورد تقاضای پارکینگ
گام ۴ : مطالعه سایر عوامل تأثیرگذار بر عرضه و تقاضای پارک
گام ۵ : مطالعه عوامل تأثیرگذار بر مدیریت پارکینگ ( خصوصیات پارکینگ )
گام ۶ : برآورد میزان نیاز به فضای پارک
_ معیار کیفی که آن را به عنوان معیار جغرافیایی میشناسیم سه نوع ماتریس تأثیرگذار هستند:
ماتریس سازگاری
که خود به دو دسته هم جواریهای سازگار مانند انواع مختلف کاربریها و هم جواریهای ناسازگار مانند آلودگی صوتی یا آلودگی هوا تقسیم میشود.
ماتریس ظرفیت
این معیار به دو دسته تراکم جمعیت و وسعت زمین میپردازد.
ماتریس مطلوبیت
که خود شامل دو نوع است: اولی دسترسی و دومی ویژگیهای محیطی و اقلیمی
برای مطالعه کامل « تاسیسات و تجهیزات شهری _ پارکینگ » به لینک دانلود مراجعه نمایید…
مطالب مرتبط
نظرات
برچسب ها