ضوابط ملاک عمل ایمنی پارکینگ های مکانیزه (آتشنشانی تهران)
پارکینگ های مکانیزه به چند دسته از جمله پارکینگ های مکانیزه مستقل، پارکینگ های مکانیزه ترکیبی و پارکینگ های مکانیزه پازلی (زیر-رو) تقسیم می شوند که در این جا به تفصیل درباره این پارکینگ ها توضیح داده شده است.
پارکینگ های مکانیزه مستقل
۱- بندهای زیر صرفا برای ساختمان های با کاربری پارکینگ مکانیزه مستقل کاربرد داشته و برای آن دسته از پارکینگ های مکانیزه که به صورت ترکیبی با تصرفات دیگر استفاده می شوند کاربرد ندارد.
۲- در طراحی و ساخت پارکینگ مکانیزه باید مسیر دسترسی خودروهای آتش نشانی در ورود خودروها ایجاد گردد.
۳- مسیر دسترسی خودروهای سنگین آتش نشانی و محوطه سازی به گونه ای انجام شود که زمین آن مقاومت و تحمل حداقل ۳۰ تن وزن را در مواقع عملیات (استقرار بالابر بر روی چهار جک) داشته و استحکام آن توسط مهندس ناظر تایید شده باشد.
۴- جهت سهولت دسترسی نیروهای آتش نشانی به ساختمان پارکینگ، اجرای سردرب ورودی مجموعه مجاز نمی باشد.
۵- ورود اشخاص به ساختمان پارکینگ مکانیزه ممنوع بوده و این موضوع می بایست از طریق به کارگیری سنسورهای مناسب و اعمال روش های مدیریتی کنترل شود و تنها راه های ورود اضطراری برای دسترسی آتش نشانان و یا پرسنل پارکینگ به منظور تعمیر و نگهداری در نظر گرفته شود.
۶- هنگام انجام عملیات نگهداری، تعمیرات، اطفای حریق و یا نجات ضروریست عملکرد پارکینگ کاملا غیر فعال گردد.
۷- حداقل مقاومت دیوارهای جانبی پارکینگ یک ساعت اعمال گردد.
۸- پارکینگ مکانیزه باید به خاموش کننده های دستی از نوع پودری با قدرت خاموش کنندگی ۷۰B مجهز گردند و این خاموش کننده ها لازم است در محل تحویل خودرو و یا قسمت ورود و خروج در دسترس باشند و تحت تاثیر عوامل جوی قرار نگیرند.
۹- هیچ گونه کالا و یا تجهیزاتی نباید مانع رویت خاموش کننده های دستی شود.
۱۰- مجموعه پارکینگ باید به سیستم اطفاء دستی با منبع ذخیره آب، فشار و دبی مناسب مجهز گردد و تمام ورودی ها و خروجی ها تحت پوشش جعبه آتش نشانی قرار داشته باشند. (سیستم ترکیبی)
کاربران گرامی برای دریافت فایل « ظوابط ملاک عمل ایمنی پارکینگ های مکانیزه » به بخش دانلود مراجعه نمایید…
برخی از مطالب مشابهی که در سایت مهندس ایران قرار گرفته اند:
مطالب مرتبط
نظرات
برچسب ها