ads
ads
ads
ads

آشنایی با اجکتورهای بخار (Steam Ejector)

۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷(2344 روز پیش) 2,888 بازدید

اجکتورهای بخار (Steam Ejector) از کاربردی ترین، مطمئن ترین و کم هزینه ترین تجهیزات تولید خلاء محسوب می شوند.

مجموع مزایا، توانایی ها و همچنین وسعت محدوده کاربری آنها باعث استفاده گسترده از آنها در صنایع گوناگون گردیده و جایگاهی منحصر بفرد را برای آنها به همراه داشته باشد. همچنین در مواردی که سیستم تولید خلاء بایستی بطور دائم و ۲۴ ساعت در حال کار باشد اجکتورهای بخار قطعاً بهترین انتخاب می باشد.

 

اجکتورهای بخار

 

مزایا

  • ساده و کارا همراه با ضریب اطمینان بالا
  • عدم نیاز به تعمیر و نگهداری
  • عدم وجود اجزاء متحرک و مستهلک شونده
  • مقاومت در برابر خوردگی مواد شیمیایی در مقایسه با سایر انواع پمپ ها
  • قیمت اولیه مناسب
  • نصب و راه اندازی راحت و سریع
  • عمر طولانی
  • ابعاد کوچک، مناسب نصب در مکانهای دور از دسترس 
  • ایده آل جهت کاربردهای خطرناک، سمی و مواد خورنده 
  • وجود تنوع در جنس و آلیاژهای مورد مصرف جهت ساخت مانند؛ انواع استلنس استیل، فولاد، تیتانیم، چدن، برنج و برنز

 

نحوه عملکرد

اجزاء تشکیل دهنده اجکتورهای بخار عبارتند از:

  1. نازل بخار (Steam Nozzle)
  2. محفظه اختلاط (Mixing Con)
  3. محفظه مکش (Suction chamber)
  4. گلوگاه (Throat)
  5. شیپوره تخلیه (Discharge Con)

 

– بخار دارای فشار وارد نازل بخار (۱) شده و در اثر عبور از نازل، فشار بخار کاهش یافته و سرعت آن افزایش می یابد، به عبارت دیگر فشار بخار تبدیل سرعت می گردد (تبدیل انرژی پتانسیل به انرژی جنبشی). 

– کاهش فشار بخار خروجی از نازل با ایجاد مکش در دهانه ورودی محفظه مکش (۳) و ورود سیال همراه می باشد.

– بخار خروجی از نازل که دارای سرعت بسیار بالایی می باشد در قسمت اختلاط (۲) با سیال مکیده شده مخلوط شده و مقداری از انرژی خود را به آن منتقل می نماید. در نتیجه مخلوط بخار و سیال مکیده شده با سرعتی یکسان به سمت گلویی حرکت می نماید.

– سرعت مخلوط فوق در قسمت گلویی (۴) در اثر ایجاد شوک کاهش یافته و مجدداً فشار آن افزایش می یابد بعبارت دیگر انرژی جنبشی مخلوط تبدیل به انرژی پتانسیل می گردد (عکس عمل نازل).

– در قسمت تخلیه (۵) جهت تطابق فشار بخارات خروجی از اجکتور با فشار پشت اجکتور، مجدداً مقداری از سرعت بخارات تبدیل به فشار شده به طوری که فشار خروجی کاملاً منطبق با فشار پشت اجکتور گردد. 

 

 

اجکتور چند مرحله ای

نسبت فشار تخلیه یک اجکتور یه فشار مکش آن (Pc/Pe)، بطور معمول در محدوده (۸-۲) بوده و هر اجکتور برای نسبت ثابتی طراحی می گردد. در مواردی که نیاز به نسبتی بیش از محدوده فوق باشد، می توان با سری نمودن چند اجکتور نسبت لازم را ایجاد نمود. 

 

اجکتور بخار یک مرحله ای

اجکتورهای بخار یک مرحله ای توانایی ایجاد خلاء از ۱۰۱kp (فشار اتمسفر) تا ۴kp مطلق را دارا می باشند ولی بطور معمول حداکٍر تا فشار ۲۰kp مطلق مورد استفاده قرار می گیرد. جنس نازل بخار معمولاً استنلس استیل می باشد و سایر قسمتها را با توجه به کاربرد می توان از آلیاژهای مانند استنلس استیل، فولاد، تیتانیم، چدن، برنج و برنز انتخاب نمود.

در مکانهایی که بخار موجود می باشد اجکتورهای بخار را می توان به عنوان جایگزین مطمئن پمپ های وکیوم رینگ آب (Liquid Ring) استفاده نمود و مشکلات این سری پمپ ها نظیر نیاز دائم به نگهداری و تعمیر قسمتهای دوار در اثر فرسودگی را براحتی برطرف نمود.

اجکتورهای بخار بر حسب شرایط مورد نیاز، طراحی و ساخته می شوند. معمولاً در زمان کار فشار بخار محرک و فشار تخلیه تغییرات محسوسی ندارد ولی بر حسب شرایط کار میزان جرم سیال در قسمت مکش تغییر می نماید. به طور مثال در صورتی که اجکتور بخار بر روی کندانسور یک سیستم تغلیظ نصب شده باشد در اثر افزایش و یا کاهش دمای آب ورودی به کندانسور میزان بخارات خروجی از کندانسور که بایستی توسط اجکتور بخار کشیده شده و به اتمسفر تخلیه گردد نیز، زیاد و کم می گردد. افزایش و کاهش جرم سیال در قسمت مکش اجکتور، تاثیر مستقیم بر روی میزان خلاء دارد. منحنی زیر تغییرات فشار مکش بر حسب مقدار دبی مکش را برای اجکتور بخار یک مرحله نشان می دهد.

 

از اجکتورهای بخار یک مرحله برای ایجاد خلاء اولیه در بعضی تجهیزات مانند کندانسور نیروگاه ها و یا موارد دیگر نیز استفاده می گردد. معمولاً اجکتورهای را که برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرند را اجکتور راه انداز یا (Hogging) می نامند. در این موارد زمان رسیدن به خلاء مورد نیاز، پارامتر اصلی طراحی اجکتور می باشد. ظرفیت مکش بر حسب خلاء مورد نیاز و زمان رسیدن به آن مشخص می شود.

 

 

کاربران گرامی سایت مهندس ایران برای دریافت کامل « آشنایی با اجکتورهای بخار (Steam Ejector)  » به بخش دانلود مراجعه نمایید…

 

ads
  • مطالب مرتبط

  • نظرات

  • برچسب ها

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

background