ads
ads
ads
ads

استاندارد اجرای شبکه های لوله کشی گازرسانی فولادی – پلی اتیلن

۲۶ آذر ۱۳۹۶(2548 روز پیش) 2,224 بازدید

ابتدا تاریخچه ای از سیستم گازرسانی در ایران را بیان، سپس به معرفی  شبکه های گازرسانی فولادی – پلی اتیلن خواهیم پرداخت.

از نوشته های تاریخ نویسان کهن چنین بر می آید که ایرانیان در استفاده از گاز و دیگر مشتقات نفتی بر دیگر اقوام جهان پیشی داشته اند.  به عنوان مثال وجود بقایای آتشکده ها و معابد نظیر آتش جاودانی نزدیک کرکوک که به مشعل بخت النصر مشهور بود، در نزدیکی مخزن گاز طبیعی قرار داشت. در فلات مرکزی و جنوبی ایران و در مناطقی که جنگلهای انبوه وجود داشت برای روشن نگاه داشتن آتش مقدس از امکانات دیگری به جز چوبهای جنگلی استفاده می بردند و طبیعت این مناطق با ذخایر فراوان زیر زمین این تلاش را آسان می نمود. در ایران، در ابتدا فقط نفت استخراج می شد، در حالی که همراه آن مقدار زیادی گاز هم تولید می گردید. از ۱۳۳۳تا دهه ۱۹۳۳گازهای تولید شده عمدتا سوزانده می شد. 

در حدود ۱۰ سال قبل سیاستهای شرکت ملی نفت ایران موجبات فنی و اقتصادی را برای مهار کردن گازهای همراه و جمع آوری و پالایش، انتقال و فروش آنها فراهم آورد. پس از مطرح شدن بحث فروش گاز به خارج، مطالعات گسترده ای انجام شد و پروژه خط لوله سراسری اول موسوم به (Iran Gas Trunkline)  از پالاشگاه بید بلند تا بندر آستارا به قطر ۴۲ اینچ اجرا و بهره برداری شد.

در حال حاضر نزدیک به ۵۰ درصد از انرژی مصرفی بخش های مختلف کشور به وسیله گاز طبیعی تامین و می شود سهم گاز طبیعی در سبد انرژی کشور با رشد قابل ملاحظه ای رو به افزایش است. شبکه های گسترده گاز رسانی فولادی-پلی اتیلن  در اکثر قریب به اتفاق شهرها و روستاهای کشور احداث شده اند و گاز مورد نیاز مشترکین خانگی، عمومی، صنعتی و نیروگاه ها را تأمین می کند.

 

 

 

قوانین گازها

خواص عمومی گازها

گاز یکی از حالت سه گانه مواد بوده که مجموعه ای از مولکول های دور از یکدیگرند که دائماْ در حرکت سریع هستند و آزادانه به هر طرف حرکت می کنند. دو یا چند گاز را با هر نسبتی می توان مخلوط کرد و مخلوطی یکنواخت به دست آورد. گازها در هر محفظه ای که وارد شوند آن را پر می کنند و علاوه بر این، مولکول های گاز ضمن حرکت نامنظم خود، به دیواره ظرف برخورد می کنند و این برخوردهای بی شمار موجب وارد شدن فشار از طرف گاز بر دیواره ظرف می گردد. بین خواص و کمیت های فیزیکی گازها نظیر فشار، دما، حجم و تعداد مول آنها روابط فیزیکی مشخصی وجود دارد. 

ـ فشار

ـ دما

ـ تعداد مول

ـ حجم

ـ نظریه جنبشی گازها

نظریه جنبشی گازها الگویی است که بر اساس آن نظم و ترتیب مشاهده شده در رفتار گازها تبیین می گردد که شامل پذیره های زیر است:

الف- گازها از مولکول های جدا از هم تشکیل یافته اند. حجم واقعی مولکول های گاز در مقایسه با حجم کل گاز(حجم ظرف) ناچیز و از آن صرف نظر می شود.

ب- مولکول های گاز دارای حرکت مستقیم الخط، سریع و مداوم هستند و با یکدیگر و دیواره ظرف برخورد می کنند. برخورد بین مولکول ها با یکدیگر و با جداره ظرف االستیک می باشد لذا ممکن است انرژی از یک مولکول به مولکول دیگر منتقل شود ولی انرژی جنبشی از بین نمی رود.

ج- انرژی جنبشی میانگین مولکول های یک گاز به دما بستگی دارد. 

د- نیروی جاذبه بین مولکول های گاز ناچیز و قابل چشم پوشی می باشد.

ـ قانون بویل

ـ قانون شارل-گیلوساک

ـ قانون آمونتون

ـ معادله حالت گازها

ـ گاز ایدآل (Ideal Gas)

ـ گاز حقیقی (Real Gas)

ـ ضریب تراکم پذیری گازها (Compressibility Factor)

 

 

مبانی طراحی شبکه

طراحی شبکه بر اساس اصول زیر انجام میشود: تامین مستمر و ایمن گاز در حد اشباع مصرف به دلیل توسعه شهر و در سردترین روزهای سال به نحوی که ضمن اقتصادی و مقرون به صرفه بودن آن، جوابگوی احتیاجات بهره برداری و قابل کنترل در شرایط بحران و حادثه به طور ایمن و با کمتری قطع گاز مشترکین باشد.

 

انواع سیستم شبکه گازرسانی

الف)شبکه های آنتنی یا شاخه ای

مانند شاخه درخت هستند و جریان همیشه یک سویه می باشد و محاسبات آنها ساده است و بالانس نمودن شبکه گازرسانی در هنگام طراحی بسیار آسان می باشد ولیکن دارای عیوب زیر هستند:

  • افزایش قطر لوله ها به منظور تامین فشار کافی در نقاط انتهایی و در نتیجه افزایش هزینه ها
  • قطع گاز قسمت عمده شبکه در صورت بروز ایراد در یکی از خطوط اصلی
  • یک طرفه بودن جریان گاز

 

 ب) شبکه های حلقوی:

چنانچه انتهای شبکه های آنتی به یکدیگر متصل شوند شبکه حلقوی بدست می آید. در این شبکه گازرسانی جهت جریان گاز متناسب با میزان و محل مصارف تغییر جهت می دهد و هر ناحیه از دو یا چند ناحیه تامین گاز می شود که بزرگترین حسن شبکه های حلقوی است. ولیکن دارای عیوب و مشکالت خاص خود می باشند که از جمله آنها:

  • افزایش هزینه های طراحی به دلیل پیچیدگی جریان گاز در شبکه حتی با استفاده از نرم افزارهای محاسباتی دقیق
  • افزایش هزینه های نصب و نگهداری به دلیل افزایش تعداد شیرها
  • بالانس نمودن به سختی شبکه

 

ج) شبکه های مختلط (حلقوی-شاخه ای)

با عنایت به مجموعه معایب و محاسن دو نوع شبکه فوق ذکر در صورت ادغام آنها در هنگام طراحی می توان ضمن به حداقل رساندن معایب هر کدام، افزایش محاسن آنها در شبکه مختلط را شواهد بود. 

 

 

برای مطالعه کامل کتاب «شبکه های گازرسانی فولادی – پلی اتیلن» به لینک دانلود مراجعه نمایید…

 

 

 

 

ads
  • مطالب مرتبط

  • نظرات

  • برچسب ها

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

background