بررسی انواع عیوب ریخته گری
در این مقاله تعدادی از عیوب ریخته گری قطعات آلومینیومی شامل عیبهای مهم از جمله عیب سرد جوشی، عیب نیامد، عیب مک های گازی، عیب مک های انقباضی، عیب آبلگی، عیب مک های سوزنی (ریزمک)، عیب ترک خوردگی، عیب سخت ریزه و عیب قطره های سرد مورد بررسی و چاره جویی قرار می گیرد.
دایکاست یا ریخته گری تحت فشار عبارت است از روش تولید قطعه از طریق فلز مذاب و تحت فشار به درون قالب که پس از بسته شدن قالب، مواد مذاب به داخل یک نوع پمپ یا سیستم تزریق هدایت شود سپس در حالیکه پیستون پمپ مواد مذاب را با سرعت از طریق سیستم تغذیه قالب به داخل حفره می فرستد، هوای داخل حفره از طریق سوراخهای هواکش خارج می شود. این پمپ در بعضی از دستگاه ها دارای درجه حرارت محیط و در برخی دیگر دارای درجه حرارت مذاب می باشد. از ابتدای قرن ۲۰ کاربرد قطعات ریخته گری آلومینیوم رشد خود را آغاز نمود اولین محصولات آلومینیوم مختص به وسایل آشپزخانه و قطعات تزئینی بود بعد از جنگ جهانی دوم رشد سریعی در صنعت ریخته گری آلومینیوم به وقوع ئیوست و علت اصلی آن نسبت وزن / استحکام عالی آلیاژهای AL به صورت صعودی رو به افزایش بوده است که از طریق مواد آلومینیوم می تواند وزن اتوموبیل را کاهش دهند.
انواع عیوب ریخته گری:
روش تحقیق
بررسی انواع عیوب ریخته گری در قطعات آلومینیومی ریختگی تحت فشار و بررسی جلوگیری از آن
عیب سرد جوشی
سرد جوشی عبارت است از برخورد دو جبهه از فلز مذاب اکسید شده که باعث ناپیوستگی در قطعه ریخته شده می شود. در صورتی که انجماد فلز خیلی پیشرفته باشد اتصال دو جبهه مذاب به طور کامل انجام شده و سردجوشی به صورت کشیدگی در قطعه ظاهر می شود.
نجوه ایجاد عیب سرد جوشی
سردجوشی نتیجه تقسیم شدن موجب مذاب در طول پر شدن قالب می باشد این تقسیم شدن می تواند در اثر وجود یک مانع در راه عبور مذاب (پین یا ماهیچه) باشد و یا در اثر یک انسداد ناشی از جاری شدن به صورت جت می باشد حضور اکسید در فلز مذاب قبل از ریخته گری پدیده سرد جوشی را شدیدتر می نماید.
عیب نیامد
نیامد عیبی است که در اثر نرسیدن مذاب به قسمت هایی از قطعه ایجاد می شود این عیب می تواند در نواحی نازک قطعه ایجاد شود و از نظر ظاهری به عیب سردجوشی شبیه است.
نحوه ایجاد عیب نیامد
عیب نیامد نتیجه تقسیم شدن جبهه مذاب در حین پر شدن قالب است فلز خیلی سرد بوده و یا زمانر شدن قالب خیلی طولنی می باشد و یا حتی ممکن جهت حرکت مذاب در قالب در حین پر شدن قالب نامناسب باشد به طوری که مذاب مسیر طولانی را برای رسیدن به هدف بپیماید در این حال قبل از اینکه قالب توسط مذاب پر شدن شود انجماد آغاز شده و نیامد ایجاد می شود.
عیب مک های گازی
این عیب به صورت مک هایی با دیواره صاف ظاهر می شود که شکل کروی داشته و با سطح خارجی نیز ارتباطی ندارند سطح داخلی این مک ها معمولا براق بوده اما گاهی ممکن است تا حدودی اکسیده نیز شده باشد که بستگی به منشا ایجاد مک ها دارد.
نحوه ایجاد عیوب ریخته گری مک های گازی
الف) حبس هوا در حین پر شدن قالب: پر شدن قالب های ریخته گری تحت فشار معمولا به صورت تلاطمی انجام شده و این تلاطم باعث حبس هوا در قالب می شود.
ب)حبس هوا در محفطه نگهدارنده مذاب: در ماشینهای محفظه سرد در هنگام اولین فاز تزریق ذوب هوا می تواند وارد مذاب شده و در هنگام ئر شدن قالب هوا در بخش های زیادی از مذاب محبوس گردد.
پ) حبس گاز در محفظه سیلندر تزریق: این حالت در اثر تبخیر و یا تجزیه ماده حلال موجود در روانساز ئیستون ایجاد می شود در نتیجه در هنگام ورورد مذاب به این قسمت ها باید ماده روانساز به صورت خشک باشد.
ت) حبس گاز از طریق مواد مذاب: همان فرایند ذکر شده ذر فوق می باشد که ناشی از تبخیر ناقص روانساز قالب و یا تجزیه آن هنگام رسیدن مذاب می باشد.
ث) آزاد شدن گاز حل شده در فلز مذاب: آلومینیوم و آلیاژهای آن به راحتی آب و دیگر ترکیبات هیدروژن دار (مانند روغن و گریس) را تجزیه می نماید هیدروژن آزاد شده در هنگام این تجزیه در فلز حل شده و هرچه دما باشد میزان ورود هیدروژن به فلز نیز بیشتر خواهد بود برعکس حلالیت هیدروژن در آلومینیوم در حالت جامد عملا ناچیز است در نتیجه در حین انجماد هیدروژن حل شده در مذاب آزاد شده و ایجاد سوراخ های ریز می نماید.
کاربران گرامی برای دریافت کامل فایل « بررسی انواع عیوب ریخته گری » به بخش دانلود مراجعه نماید…
مطالب مشابه:
مطالب مرتبط
نظرات
برچسب ها