ads
ads
ads
ads

ملاحظات تاسیسات مکانیکی ساختمان های بلند مرتبه

۳۰ دی ۱۳۹۶(2280 روز پیش) 1,808 بازدید

ساختمان بلند مرتبه، ساختمان بلندی است که طبقات آن یکی پس از دیگری قابل اقامت باشند. کمیته فنی ASHRAE یک ساختمان را هنگامی بلند مرتبه می داند که ارتفاع آن از ۳۰۰ فوت – معادل ۹۱ متر بیشتر باشد.
آتش نشانی آمریکا در تعریف ساختمان بلند مرتبه، ساختمانی را بلند مرتبه می خواند که در آن تخلیه اضطراری عملی نباشد و در هنگام حریق باید به دلیل زیاد بودن ارتفاع ساختمان از درون با آتش مبارزه کنیم.  

 

 

مقایسه آب و هوا

در تاسیسات معمولا ما از دو عنصر هوا و آب زیاد استفاده می کنیم.

   مزایای آب نسبت به توزیع هوا:

۱-  اندازه چشمه حرارتی کوچکتر
۲- لوله ها نسبت به کانال ها فضای کمتری اشغال می کنند.

۳- می توان درجه حرارت آب را عملا نسبت به هوا بیشتر بالا برد چون لوله ها کوچکتر و می توان نسبت به کانال، راحت تر عایق پیچی شوند.

 

اثر دودکشی

در ساختمان های بلند مرتبه مناطق سردسیر که دمای بیرون به میزان قابل توجهی کمتر از دمای داخل ساختمان است شرایطی ایجاد می شود که به آن stack effect می گویند.
 اثر دودکشی پدیده ای است که در آن یک ساختمان بلند در هوای سرد مانند یک دودکش، با جریان طبیعی عمل میکند هوای سرد بیرون از طبقات پایین وارد شده و به سمت بالا جریان می یابد و از طبقات بالاتر خارج می شود. علت این پدیده اختلاف چگالی هوای بیرون ( سرد ) و هوای داخل ( گرم ) است.

 

میزان اختلاف فشار ایجاد شده در اثر پدیده دودکشی با دو عامل رابطه مستقیم دارد:

   1- ارتفاع ساختمان

   2- اختلاف دمای هوای گرم داخل و هوای سرد بیرون

    هنگامی که هوای بیرون گرم تر از هوای داخل ساختمان باشد پدیده اثر دودکشی معکوس خواهد شد. در اقلیم های خیلی گرم هوا از طبقات بالاتر وارد ساختمان شده به سمت پایین جریان می یابد و از طبقات پایین تر خارج می شود که به آن (Reverse Stack Effect) می گویند.

اثر (Reverse Stack Effect) معمولا قابل اغماض است و علت آن اختلاف دما نسبت به زمستان کمتر است.

 در زمستان مثلا دمای بیرون۱۸- درجه سانتی گراد  و دمای داخل ۲۵ درجه سانتی گراد  است. اختلاف دما 43 درجه سانتی گراد
در تابستان مثلا دمای بیرون ۴۴ درجه سانتی گراد و دمای داخل ۲۷ درجه سانتی گراد است. اختلاف دما ۱۷ درجه سانتی گراد
 
 

مشکلات ایجاد شده توسط اثر دودکشی

اختلال در بسته شدن درب های آسانسور و اختلال در گرمایش طبقات پایین، درهای آسانسورها به دلیل اختلاف فشار دو طرف در، به خوبی بسته نمی شوند.
در یک ساختمان بلند مرتبه در شیکاگو با فرارسیدن زمستان و دمای بیرون (۲۰ºF(-7ºC، عملکرد درها دچار اختلال شده و درهای آسانسور بسته نمی شد، و گرمایش طبقه ورودی به طور کلی کارآرایی خود را از دست داده بودند. پیشنهاد شد هوای گرم اضافی به طبقه ورودی تغذیه شود و پلکان ها در بالاترین طبقه تحت اشغال بسته گردند. این اقدامات سبب کاهش مشکلات شد.

مشکل دیگر مربوط به یک ساختمان ۶۴ طبقه در نیویورک بود که روی قسمتی از هال اصلی یک باز شو مستقیم به ایستگاه حمل و نقل بود و مستقیما به اتمسفر راه داشت. هوای بیرون به مقدار زیاد وارد ساختمان می گردید و روزهای بسیار سرد در های آسانسور بسته نمی شد و شرایط آسایش در لابی ساختمان دچار اختلال می شد. با احداث یک دیوار شیشه ای با در های گردان بین لابی ساختمان ورودی به ایستگاه قطار مشکل مرتفع گردید.

 

روش های کاهش اثر دودکشی

برای باراندازها بایستی از فیلتر استفاده کرد و درهای ورود و خروج از بارانداز را به خوبی هوا بند کرد.
در ساختمان های بلند مرتبه واقع در اقلیم های سرد، در های ورودی همیشه باید از نوع گردان باشند. این درها به دلیل دارا بودن درزگیر در لبه های خارجی، پوشش خوبی در مقابل جریان هوا ایجاد می کنند.

استفاده از فیلتر دارای دو در با سیستم گرمایش مناسب در صورتی که فاصله درها صحیح باشد و درها بتوانند به طور مستقل کار کنند.

جهت کنترل جریان هوا به داخل چاه آسانسور، باید لزوم استفاده از در برای ورود به هر مجموعه آسانسور مورد بررسی قرار گیرد جلو در ورودی آسانسور در هر طبقه باید یک فیلتر ایجاد کرد تا مقدار جریان هوا به داخل طبقه هنگامی که در آسانسور باز است به حداقل برسد.

 قطع کردن پلکانها توسط درها با هوابندی مناسب، دارای اثرات مفیدی در کاهش جریان عمودی هوا درون ساختمان می باشد. این موضوع به ویژه در مورد پله های فرار،که تا بالای ساختمان ادامه می یابند، مصداق دارد. درهای ورودی به پله های فرار باید از نوع مرغوب با درزگیر تهیه شوند.

مهندس طراح   HVAC باید هوای تازه ورودی به ساختمان را بیشتر از هوای تخلیه شده در نظر بگیرد و در داخل ساختمان فشار مثبت ایجاد کند، برای این منظور هوای تازه ورودی باید حداقل ۵ درصد بیشتر از مجموع هوای تخلیه (اگزاست) باشد.

 در یک طرح خوب و غالبا جهت کنترل دود، برای لابی یک سیستم مجزا در نظر گرفته می شود. به طریقی که در زمستان های خیلی سرد با ۱۰۰ درصد هوای تازه کار کند. در این صورت از این هوا برای ایجاد فشار مثبت در لابی که مکانی بسیار آسیب پذیر است استفاده می شود، تا اثرات سوء ناشی از پدیده اثر دودکش به حداقل برسد.

 

 

برای مطالعه کامل « ملاحظات تاسیسات مکانیکی ساختمان های بلند مرتبه » به لینک دانلود مراجعه نمایید…

ads
  • مطالب مرتبط

  • نظرات

  • برچسب ها

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

background