شناخت گاز منو اکسید کربن
توسعه تکنولوژی و افزایش کاربرد تجهیزات حرارتی در اماکن و تصرفهای مختلف موجب وقوع حوادث متعددی شده است که جان و مال شهروندان را به خطر انداخته است بر همین اساس موضوع گاز گرفتگی و حوادث مربوط گاز منو اکسید کربن (CO) در فصول سرد و مناطق سردسیر شیوع بیشتر داشته و مشکلات زیادی را برای شهروندان ایجاد می نماید.
گاز منو اکسید کربن بی رنگ و بی پوست که در اثر اکسیداسیون ناقص تمام سوخت های آلی تولید می شود. اگر کربن یا مواد کربنی با مقدار کافی اکسیژن به طور کامل بسوزد گاز دی اکسید کربن (CO۲) و اگر احتراق ناقص رخ دهد گاز سمی و بی بو منو اکسید کربن (CO) وارد هوا می شود. مهمترین منبع گاز منو اکسید کربن دود ناشی از سوخت گاز طبیعی یا سوخت های نفتی از جمله بنزین در موتور اتوموبیل ها و وسایل نقلیه است.
در محیط منزل، این گاز با سوخت ناقص هر وسیله شعله دار (نه الکتریکی) مانند اجاق گاز، منقل، بخاری، آبگرمکن، اتوموبیل و موتور سیکلت و… ایجاد می شود. در این بین وسایل با شعله روباز نظیر بخاری و فر خوراک پزی و آبگرم کن نیز از جمله منابع این گازند، ولی با کمک لوله مناسب می توان گاز ناشی از احتراق را به خارج از منزل هدایت کرد.
مسمومیت با گاز منو اکسید کربن
هنگامی که گاز منو اکسید کربن استنشاق می شود با عبور از شش ها وارد ملوکول های هموگلوبین سلول های قرمز خون شده پیوند بسیار محکمی با اتم های خون ایجاد می کند. قدر جذب بین CO و هموگلوبین ۲۰۰ تا ۳۰۰ بار قوی تر از هموگلوبین و اکسیژن است. گاز با محدود کردن رسیدتن به اکسیژن به هموگولوبین و کربوکسی هموگلوبین را تشکیل می دهد. کربوکسی هموگلوبین از انتقال اکسیژن در خون جلو گیری و توانایی سلول های قرمز خون را تغییر می دهد. در نتیجه بدن دچار کمبود اکسیژن و ضایعه بافتی و در نهایت مرگ می شود. مسمومیت با مقدار اندک این گاز علائمی شبیه سرما خوردگی دارد: تنگی نفس، سردرد و دل آشوبی. مقدار بیشتر استنشاق گاز موجب سرگیجه، گم گشتگی ذهنی، سر درد شدید، تهوع و ضعف قوای جسمی می شود. افزایش بیشتر گاز منو اکسید کربن سبب بیهوشی، ضایعات مغزی دائمی و نهایتاٌ مرگ می شود. نوزادان، کودکان، زنان باردار، افراد با بیماری های مزمن خونی و تنفسی و سالخوردگان آسیب پذیرترین افراد در برایر این گاز هستند.
– علاوه بر میل ترکیبی شدید برای همو گلوبین، منو اکسید کربن با میوگلوبین عضلات و آنزیمهای خاص ترکیب می شود.
– تداخل با عمل سیستم سیتوکروم اکسیداز، اثر سمی اصلی گاز منو اکسید کربن قلمداد می گردد.
ـ در نتیجه تجویز اکسیژن هیپرباریک برای درمان مسمومیت شدید با گاز منو اکسید کربن توصیه شده است حتی بعد از آنکه سطح کربوکسی هموگلوبین به طرف نرمال مراجعت کند.
نیمه عمر خونی CO در یک شخص که هوای معمولی را تنفس می کند حدود ۴-۵ ساعت و با اکسیژن ۱۰۰٪ به ۱.۵ ساعت و با اکسیژن هیپرباریک در فشار ۳ اتمسفر به ۳۰ دقیقه می رسد.
کاربران گرامی برای دریافت کامل فایل «شناخت گاز منو اکسید کربن» به بخش دانلود مراجعه نمایید…
مطالب مرتبط
نظرات
برچسب ها