ads
ads
ads
ads

شناخت لوله ها و تجهیزات آتش نشانی

۰۶ دی ۱۳۹۶(2513 روز پیش) 944 بازدید

اولین لوله هایی که جهت انتقال آب مورد استفاده بشر قرار می گرفت از جنس چرم ساخته می شدند که به دلیل سنگینی وزن، این لوله ها در طول کم و کوتاه ساخته شده و هنگام استفاده بایستی متناوباٌ روغن کاری و چرب نگهداری می شدند. به تدریج لوله هایی که از الیاف طبیعی کتان بافته می شد جانشین لوله های چرمی شدند. اولین لوله های بافته شده از الیاف طبیعی در سال ۱۸۰۰ در یک کارخانه در اسکاتلند تولید شد. شلنگ هایی که امروزه در اختیار ما قرار دارد از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بوده و نگهداری و کاربرد آنها بسیار ساده و دوام بسیار زیادی دارا هستند. علاوه بر آن در قطر های مختلفی از سه-چهارم تا ۱۲ اینچ ساخته می شوند، کلیه مراحل بافت و تولید لوله توسط ماشین انجام می گیرد. 

در آخرین تکنولوژی مورد استفاده در تولید لوله های آتش نشانی بالغ بر ۲۵۰ متر لوله در ۸ ساعت کار  توسط دستگاه ساخته می شود، الیاف این شلنگ ها از جنس پرلون یا اتیل پروپلین و پلی استر یا دیگر مواد مصنوعی مشابه است و لایه های عایق آب از جنس PVC یا لاستیک های مصنوعی می باشند که مقاومت زیادی در برابر فشار، حرارت و آسیب های فیزیکی و شیمیایی دیگر برای لوله ایجاد می کند.

 

 

 

آشنایی با انواع لوله های تأسیساتی

تقسیم بندی لوله ها:

امروزه کاربرد لوله ها بعنوان اصلی ترین انتقال دهنده سیالات شامل مایعات و گازها از محلی به محل دیگر رونق بسیار زیادی یافته است. به عنوان مثال سیستم های انتقال آب شهری، انتقال نفت پالایشگاه ها و غیره همگی نمونه هایی از کاربرد بسیار وسیع لوله ها در عرصه صنعت به شمار می رود.

 

لوله ها از جهت مختلفی دسته بندی می شوند که عبارتند از:

۱- تقسیم بندی از نظر جنس

۲- تقسیم بندی از نظر روش تولید

۳- تقسیم بندی از نظر ضخامت

 

لوله ها از نظر جنس مواد تشکیل دهنده به دو گروه عمده تقسیم می شوند که عبارتند از:

۱- لوله آهنی

۲-  لوله غیر آهنی

 

تقسیم بندی لوله ها بر اساس روش تولید شامل موارد زیر است:

۱- تولید به صورت ریخته گری

۲- تولید تحت فشار و کشش

 

در تقسیم بندی لوله ها از نظر ضخامت جداره لوله ها شاخه های مختلفی وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از:

۱- لوله های نازک

۲- لوله های نیمه نازک

۳- لوله های استاندارد

۴- لوله های نیمه ضخیم 

۵- لوله های ضخیم

۶- لوله های بسیار ضخیم

 

در ادامه به شرح برخی از تقسیم بندی های فوق می پردازیم:

لوله های آهنی:

کلیه لوله هایی که در آنها از مواد فلزی استفاده شده در این گروه جای می گیرند که با افزوده و یا کم شدن مواد خاص به فولاد خاصیت لوله به دست آمده و در نتیجه کاربری آن تغییر خواهد کرد. 

لوله های آهنی شامل لوله های فولادی، لوله های مسی و لوله های چدنی می باشند.

 

لوله های فولادی:

کلیه لوله های آهنی که در آن ها درصد کربن کم است در این شاخه قرار می گیرند که شامل لوله های سیاه فولادی، لوله های گالوانیزه می شوند. لوله های فولادی را می توان به صورت درز دار و بدون درز تولید نمود، تولید لوله های درز دار به این صوت است که یک تکه ورق را نورد کرده و دو لبه آن را کنار هم قرار می دهند و درز به وجود آمده را جوشکاری می نمایند. این لوله ها که مصرف بسیار زیادی را به خود اختصاص می دهند قابلیت کار تا فشارهای متوسط یعنی زیر دوبار را دارند.

لوله های مسی:

لوله های مسی معمولاٌ در سایز های پایین و با ضخامت متوسط ساخته می شوند که این امر به علت به کار گیری این لوله ها در سیستم هایی که انتقال سیال به منظور تبادل حرارت از داخل لوله انجام می گیرد و از آنجا که ضریب انتقال حرارت مس بالا می باشد در انواع مبدل های حرارتی مورد استفاده قرار می گیرند.

لوله های چدنی:

نوع دیگری از لوله های آهنی می باشند  که به بالا بودن درصد کربن آنها در برابر زنگ زدگی مقاومت بیشتری دارند و در اثر نیروی فشاری تغییر شکل پیدا نمی کنند. این لوله ها در برابر ضربه بسیار ضعیف بوده و به راحتی می شکنند. این لوله ها به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی بیشتر در سیستم های انتقال فاضلاب به کار می روند که در آن ها فشار داخل لوله برابر فشار جو می باشد.

به علت سنگینی لوله های چدنی و همچنین سختی در اتصال به یکدیگر به تدریج لوله های غیر آهنی که اغلب در مقابل زنگ زدگی مقاومند و وزن کمتری نیز دارند مورد استفاده قرار گرفت. لوله های غیر آهنی به دو گروه عمده تقسیم می شوند که عبارتند از:

لوله های پلاستیکی و لوله های آزبست.

 

لوله های پلاستیکی:

لوله های پلاستیکی در مقایسه با لوله های آهنی مزایایی دارند که عبارتند از:

۱. وزن کم لوله ها به علت کم بودن چگالی پلاستیک

۲. قابلیت تولید در متراژهای زیاد (۵۰ یا ۱۰۰ متر)

۳. قابلیت انعطاف نسبت به لوله های آهنی به علت خاصیت الاستیک پلاستیک.

۴. لوله های تولید شده از مواد پلاستیکی براساس موارد استفاده دارای مواد افزودنی خاصی هستند که هر کدام باعث به وجود آمدن یک ویژگی در لوله می شوند.

۵. برخی از این ترکیبات عبارتند از: پلی وینیل کلرایدPVC، پلی بوتیلن PB، پلی اتیلن PE، پلیس پروپلین PP، اکریل نیتریل بوتادین استادینABC، پلی وینیلاید فلوئورPVF.

۶.لوله های پلاستیکی قابلیت استفاده در سیستم های انتقال آب و دفع فاضلاب را دارند و سرعت اجرای لوله کشی با این لوله ها بسیار زیاد می باشد. 

 

لوله های آزبست:

لوله های آزبست شامی مواد نسوز و نوعی سیمان هستند که این لوله ها را در برابر زنگ زدگی و خوردگی بسیار مقاوم می سازد. این لوله ها بیشتر در سیستم های دفع فاضلاب شهری و یا انتقال آب های سطحی به کار می روند که بیشتر در سایزهای بالا مورد استفاده قرار می گیرند.

 

انتخاب لوله:

همانطور که مشاهده کردید به علت تنوع بسیار زیاد لوله های موجود گاهی در تصمیم گیری برای استفاده از لوله ها دچار شک و تردید می شویم. فاکتور های زیر ما را در انتخاب مناسب یار ی میکند:

  • مهمترین عامل در انتخاب لوله دما و فشار سیالی است که از داخل لوله می گذرد.
  •  خوردگی سیال عبوی از لوله نیز عامل مهمی است که باید در نظر گرفته شود.
  • محیط خارجی که لوله با آن در تماس است نیز از عوامل مهم انتخاب می باشد.

هزینه های اجرای لوله کشی نیز از عواملی است برای انتخاب بهینه که باید در نظر گرفته شود.

 

 

برای مطالعه کامل کتاب « لوله ها و تجهیزات آتش نشانی» به بخش دانود مراجعه کنید… 

ads
  • مطالب مرتبط

  • نظرات

  • برچسب ها

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

background