مکمل ضوابط طراحی شبکه های جمع آوری آبهای سطحی و فاضلاب شهری
در این نشریه نکاتی را که در طرح های جمع آوری آبهای سطحی و فاضلاب شهری مرتبط با پیشگیری از سرایت آلودگی، انتخاب مصالح، آدم روها، نصب خطوط، تهویه شبکه های جمع آوری فاضلاب، حوضچه های آب باران و سیفون وارونه باید رعایت شوند، ارائه گردیده است.
دامنه کاربرد
دامنه کاربرد این نشریه مربوط به طراحی شبکه های جمع آوری آبهای سطحی و فاضلاب شهری اعم از شبکه های مجزا و مشترک و مجاری مربوط در محدوده شهرهاست و در برگیرنده ضوابط مربوط به جمع آوری و دفع فاضلابهای صنعتی نیست.
مبانی و ضوابط مربوط به خطوط تحت فشار و تلمبه خانه ها در نشزیه جداگانه ای ارائه خواهد شد.
پیشگیری از آلودگی
نظر به اینکه آبهای جاری در شبکه های فاضلاب و آبهای سطحی اعم از فاضلاب خانگی و صنعتی، روان آب حاصل از نزولات آسمانی، هرزآبهای سرگردان در شهرها و یا ترکیبی از موارد فوق عموماً آلوده اند، پیش بینی های لازم به منظور جلوگیری از سرایت آلودگی به محیط و سایر تاسیسات شهری از اهمیت خاصی برخوردار است، بدین منظور نکات زیر باید رعایت شود.
– از نشت داخل به خارج اینگونه مجاری بخصوص در مناطقی که سطح آب زیرزمینی بالا و خطر آلودگی سفره های آب زیر زمینی وجود دارد حتی الامکان جلوگیری شود.
– در مواردی که از شبکه های آب برای شستشوی شبکه های فاضلاب و آبهای سطحی استفاده می شود، با به کار گیری مخازن و یا حوضچه های واسط از اتصال مستیم به شبکه آب جلوگیری شود.
– ضوابط مندرج در استانداردهای استفاده مجدد و دفع پساب به منابع مختلف ( استفاده های کشاورزی، دفع به دریا، رودخانه و زمین) کاملاً رعایت گردد.
– امکان سرایت آلودگی از این گونه شبکه ها و تاسیسات از طریق سیفوناژ یا هر طریق دیگری وجود نداشته باشد.
– موقعیت اینگونه مجاری نسبت به لوله های آب با رعایت ضوابط مندرج در بندهای ۳-۸-۲ و ۳-۸-۳ نشریه شماره ۱۱۷-۳ سازمان برنامه و بودجه- وزارت نیرو تعیین گردد.
– در سیستمهای جمع آوری مشترک، میزان سرریز این سیستمها به آبهای پذیره می باید با توجه به پتانسیل آب پذیره و مصارف آن تعیین شود.
انتخاب مصالح
لوله ها، مجاری و سایر تاسیسات طرح های فاضلاب و آبهای سطحی و مصالح مورد استفاده باید با استانداردهای معتبر و متداول مطابقت داشته و مورد قبول کار فرما باشد.
انتخاب جنس لوله ها با توجه به ملاحظات فنی و اقتصادی و نکات زیر می باید مورد بررسی قرار گیرند:
– در دسترس بودن (محدودیت تهیه لوله ها و متعلقات از منابع داخلی و مشکلات تهیه از منابع خارجی)
– مقاومت در مقابل فشارهای داخلی و ضربه آب
– مقاومت در مقابل خورندگی داخلی و خارجی و انتخاب پوشش و حفاظتهای مناسب با توجه به میزان خورندگی محیط و مشخصه فاضلاب
– کاهش قطر داخلی بر اثر پوشش داخلی
– ضریب زبری مناسب با توجه به نوع لوله و یا پوشش داخلی آن
– میزان آب بندی لوله ها
– آسیب پذیری در مقابل ضربات احتمالی
– مشکلات حمل و نقل و احتمال صدمه دیدن
– تغییر شکل لوله در مقابل نیروهای خارجی و هنگام حمل و نصب و اثر آن روی پوشش داخلی
– مقاومت در مقابل عوامل محیطی
– سهولت تعمیرات و نگهداری
– سهولت تهیه متعلقات لازم برای اتصالات خانگی
– حساسیت خط لوله در مقابل نشستهای غیر همگن
– مشکل شناور شدن لوله در صورت بالا بودن سطح آب زیر زمینی در حین اجرا
کاربران گرامی برای دریافت کامل فایل « مکمل ضوابط طراحی شبکه های جمع آوری آبهای سطحی و فاضلاب شهری » به بخش دانلود مراجعه نمایید…
مطالب مرتبط
نظرات
برچسب ها